Tudományos és ipari park

A Wigner Jenő Iparfejlesztési Programnak (WJIP) az ÉMI szentendrei ipari parkja biztosítja a helyszínt, amely lehetőséget ad a kutatási tevékenység ellátására. A kutatás kiterjed az egyes iparágak trendejinek vizsgálatára, és annak detektálására, hogy mely területeken várható exponenciális ipari növekedés.

Ilyen potenciális fejlődési területek lehetnek:

– Egyedi építőipari megoldások, betontechnológia, intelligens építmények, azokat kiszolgáló “smart” eszközök (pl. intelligens és kommunikáló világítás)

– A közúti fuvarozást forradalmasító megoldások (pl. elektromos sínpályán, vagy vezeték révén közlekedő kamion konvojok)

– A városi közlekedést optimalizáló innovációk (pl. könnyűszerkezetes elektromos biciklik, önjáró járművek, egyedi maglev gyorsvasutak)

– A manuális hegesztést forradalmasító “smart” rendszerek, amelyek igazodnak a speciális ipari anyagok által megkövetelt különleges hegesztési módszerekhez

stb.

A fenti potenciális fejlesztési területek esetében a WJIP részletes piackutatást végez, amely megfelelősége esetében elkezdi az adott területhez tartozó magyar szabadalmak, innovációs ötletek felkutatását. Utóbbi történhet ötletverseny, vagy K+F pályázatok meghirdetésével.

A detektált innovációs ötletek kapcsán felkutatja a potenciális gyártók, fejlesztők, és piacra vivők körét. Ezeket egy közös asztal mellé leülteti, abból a célból, hogy konzorciális jelleggel együttműködjenek az adott IVC termék prototipizálásában, majd ennek sikere esetében a piacra történő bevezetésen.

Utóbbi kapcsán a hasznosítási jogokat minden esetben a konzorciumi tagok és nem a WJIP realizálhatja. A WJIP szerepe ezen hasznosítás elősegítése, a piaci sikerek támogatása. Ezzel a hazai iparfejlesztés, magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyek alapítása, és iparági együttműködések létrehozása.

A fenti iparfejlesztési módszertan fejlesztéséhez, gyakorlati megvalósításához az ÉMI adja a tudásplatformot, infrastrukturális hátteret, továbbá regionális irodáin és egyetemi, szakmai kapcsolati hálója révén a szükséges partneri hálózatot.

Advertisements

Egyelőre nem fogadunk hozzászólásokat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s