Új iparfejlesztési módszertan

Wigner Jenő és társai példája mutatja, hogy a magyar tudósok, innovátorok, fejlesztők képesek nemzetközileg forradalminak számító innovációs termékeket létrehozni. Elméletünk, hogy ezeket azonban csak megfelelő ipari környezetbe ágyazva ún. innovációs értékláncban megvalósítva lehet piacosítani.

Hiszen önmagában egy feltaláló, vagy ötletgazda a terveket tudja elkészíteni. Az egyetemi kutatók, lelkes hallgatók és a belőlük verbuválódó alkotói csapatok képesek ugyan prototipizálni, de nem tudják felmérni az adott innováció piaci potenciálját és lehetőségeit. A kisvállalkozások és középvállalkozások már képesek komolyabb piacra lépést, implementatív irányokat realizálni. A multinacionális vállalkozások, befektetők pedig képesek realizálni akár a nemzetközi piacra lépés vízióját.

Ahhoz azonban, hogy ez az iparfejlesztési értéklánc létrejöhessen a különböző nagyságú szereplőkből, a jövőbeli gyártóknak, ötletembereknek és innovátoroknak már az innovációs termékek születésénél együtt kell gondolkodniuk.

A Wigner Jenő Iparfejlesztési Program ezt az együttgondolkodást, alkotást, fejlesztést stimulálja és ösztönzi, olyan módon, hogy a különböző ipari szektorokban működő szereplőket egy-egy közös projekt erejéig összeszervezi, munkájukat támogatja, a piacra lépéshez szükséges forrásokat felkutatja és előteremti.

Az egyes szereplők különböző tevékenységeket látnak el a program által kutatott, majd megvalósításra javasolt innovációs értéklánc termékek (röviden: IVC) esetében. Ezek lehetnek például:

– anyagtechnológia

– mechatronika, robotika, vezérléstechnika

– ipari formatervezés

– fenntarthatósági, energeia takarékossági technológiák

– egyedi nanotechnológiai megoldások

stb

Ezt nevezzük összefoglalóan “iparfejlesztési értékláncnak”. A különböző szereplők közös összefogásából létrejövő terméket pedig “innovációs értéklánc terméknek” (IVC-nek) hívjuk.

Advertisements

Egyelőre nem fogadunk hozzászólásokat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s