IVANKA Biobeton

Az IVANKA igazi magyar start-up sikersztori. 2010 körül találkoztunk először, amikor egy üvegbeton fejlesztésükkel kerestek meg. Akkor megvizsgáltam a még manufaktúrában működő, kb. 10-12 fős céget és azt javasoltam, hogy gyárat érdemes építeni. Mindez a nagy gazdasági válság közben történt, amikor köztudottan a befektetők nem kaptok az építőipari befektetések után. Aztán csodával határos módon mégis sikerült befektetést találni, a cég megépíthette első gyártóüzemét a budapesti Újszász utcában.

Az IVANKA sikertörténete innen egyértelműnek tűnt: növelték a termelési kapacitást, immár 10 főről egy 50 fős vállalkozássá nőtték ki magukat és árbevételük csaknem 90%-át immár a nemzetközi piacról hozták be.

ivanka2-1050x700

Mindezt úgy, hogy Ivánka Katalin és Ivánka András, házaspárként felépített egy nemzetközileg “trendi” márkát. Vagy úgy, hogy sokszor repülővel kellett szállítani több mázsás betoninstallációkat akár a tengerentúlra. A vevők ugyanis  világ minden szegmenséből keresik az IVANKA termékeket.

Sokféle IVANKA termék van, de a legsikeresebbek az ún. luxus beton termékek. (Fotó: IVANKA)
Sokféle IVANKA termék van, de a legsikeresebbek az ún. luxus beton termékek. (Fotó: IVANKA)

Az IVANKA számos nemzetközi cégnek dolgozott, és kísérleti betontermékeket is létrehozott. Egyik ilyen kísérleti innovációja a BMW i8-as elektromos autóhoz – a BMW megbízásából – készített beton tanulmány.

bmw

Az IVANKA olyan nemzetközi márkák üzleteit vagy belső tereit készítette el, mint például a G-Stars (Amsterdam), vagy a Hilton (Amsterdam). Izraelban a termékei forgalmazója mintaboltot is nyitott.

ivanka_ligne_roset_2

Az IVANKA a siker és a gyors fejlődés mellett ismét nagy fába vágta a fejszéjét! És Jávor Péter ötlete segítségével kifejlesztettek egy olyan speciális biobetont és hozzá kapcsolódó betoninstallációt, vagy inkább “mini vizi-erőművet”, amely képes esővízből – egy speciális szűrőrendszer révén – ivóvizet gyártani.

A beton- és az anyagtechnológia, valamint a vegyipar párosításából új innováció született!

Az ivankaXrainhouse működési elve. (Forrás: IVANKA)
Az ivankaXrainhouse működési elve. (Forrás: IVANKA)

Ivánka Katalin és Ivánka András alapítók igazi “entrepreneur”-ként ismét valami világsiker várományos innovációt akarnak útjára indítani.

ivanka-rainhouse-15-milan2014-concrete-design

A sikert mutatja, hogy az első prototípust 2015-ben sikerrel debütált a milánói design week-en. A kísérleti innovációról számos külföldi magazin szuperlativuszokban számolt be, és a szakma is dícsérőleg szólt róla.

Az alkotók az ivankaXrainhouse projektet újabb prototípussal, továbbá anyagtechnológiai kutatásokkal tervezik fejleszteni.

A Wigner Jenő Iparfejlesztési Program referencia start-up-jaként beköltöznek az ÉMI Innovációs Parkba, és anyagtechnológiai kutatásokat végeznek. Illetve a kültéri bemutató téren felállítják a rainhouse kísérleti installációját.

A rainhouse projektről bővebb információk a start-up microsite-ján olvashatóak:

Képernyőfotó 2015-07-19 - 19.01.15

www.drinkrain.com

 

Advertisements