Bemutatkozás

A Wigner Jenő Programot 2015. május 7-én indítottuk abból a célból, hogy a 2014. februárban a Forbesban megjelent vitaindító cikkünkben (lásd részletesen az ELŐZMÉNYEK c. oldalon) megfogalmazott innovációs értéklánc elmélet mentén kísérletet indíthassunk egy új iparfejlesztési módszertan gyakorlati megvalósítására.

INDULÓ CSAPAT

A gyakorlati megvalósításhoz adott volt több saját erőből fejlesztett és ipari területen tevékenykedő start-up. Ezek egyik része már piacon működve (pl. Control Labor kft, anyagvizsgáló), másik része még csak ötletben (pl. DESLA) vagy csak prototípus szinten létezett (pl. VETH Mobile, cShields). Egyértelműnek tűnt, hogy a start-up szférában korábban alkalmazott gyakorlati megvalósítási módszer és út immár nem működőképes. Hiszen lassan 2014 év óta nyilvánvaló a hazai innovációs iparágban, hogy kockázati tőkeforrás (pl. Jeremie EU-s tőkeprogram) szűken és nem az innovációs értékek mentén vagy a valódi piaci potenciálok figyelembe vételével kerül kihelyezésre és allokációra. (A visszásságok feltárása nem blogunk feladata, azt már számos sajtótermék megtette előttünk.)

Így összeállt egy induló csapat, amely inkább ambíciózus innovátorokból, mérnökökből és ipari fejlesztőkből állt. Ez a kis csapat közös erővel és pénzből elkezdett dolgozni három ipari start-up ötlet megvalósításán. Ez egyúttal a fő innovátori csapat, amely a 2015. nyári induláskor az új iparfejlesztési módszertan kísérleti cégeit adja. Alapítók és innovátorok (abc sorrendben):

  • Kemény Tibor mérnök, hegesztés technikai innovátor, technológiai polihisztor, nagyvállalati középvezető
  • Nagy Péter Zoltán anyagvizsgálati szakember, cégvezető
  • Miskolczy Csaba (ötletgazda), start-up szakember (részletesen ITT)
  • Végh Imre mérnök-technológus, robotikai és mechatronikai zseni (alias a Pajzs rendszer feltalálója)

Úgy gondoltuk, hogy közös ügyünk és kísérletünk diszeminációja is fontos, ami kapcsán 2015. július 7-én elindítottuk a programot propagáló blogunkat, amely szerzői és támogatója az induláskor:

  • Kovács Bernadett, a Moonsoon Info bloggere, információs társadalom szakértő
  • A blog felkért mentora és szakmai tanácsadója: Dr. Galántai Zoltán, adjunktus, tudomány- és technikatörténész, jövőkutató, a Delta egykori főszerkesztője, kedves kollégánk (életrajza ITT)
  • Miskolczy Csaba (ötletgazda), aki civilben az InsiderBlog egyik alapítója és bloggere (életrajza ITT)

Továbbá az ötlet megszületésénél szellemi patrónusunk és támogatónk dr. Henn Péter, akinek az “iparfejlesztési” módszereket köszönhetjük. És Katona Bence, aki számos innovációs ötlettel támogatja a születést.

 

BÁZISUNK

A közös gondolkozást (amely inkább a projektjeink fejlesztése, prototipizálása volt) a csepeli gyár helyszínén indítottuk el. Ötletünkről meséltünk dr. Henn Péter, ÉMI vezérigazgatónak, aki programunkban felismerte azt a szakmai lehetőséget és kihívást, amely alapján az ÉMI szentendrei bázis infrastrukturáján (iroda és csarnokok) elindíthatjuk a program kísérleti megvalósítását. (Címünk: 2000 Szentendre, Dózsa György út 26. “A” iroda blokk)

 

Új bázisunk Szentendrén. Az első épület blokk szolgál helyszínül a programunknak. Igazán gyönyörű!
Új bázisunk Szentendrén. Az első épület blokk szolgál helyszínül a programunknak. Igazán gyönyörű!

KÍSÉRLETI TERVEINK

Az ÉMI célja, hogy innovációs és ipari parkban iparral és kimondottan építőiparral kapcsolatos innovációk induljanak, ilyen jellegű piaci vívmányok szülessenek. A programunk az ehhez szükséges “think tank” (szellemi bázist), továbbá akár nemzetközileg is piacképes, hazai ötletből fakadó innovációkat költöztet be a szentendrei innovációs parkba. (A program portfolio cégeit a START-UP oldalon találja)

A pilot működést 2015. július – augusztus között indítjuk az ÉMI Innovációs Parkban, Szentendrén.

2015. augusztusig beköltözik az innovációs parkba 4-5 db kísérleti start-up-unk, és innovációs projektünk, akik elkezdenek dolgozni a projektjük gyakorlati megvalósításán. Ehhez irodát, csarnokot, üzletfejlesztési támogatást biztosítunk részükre.

Irodánk, az "A" blokk belülről. Egyelőre üresen, de 2015 őszétől számos innovátor fog itt dolgozni.
Irodánk, az “A” blokk belülről. Egyelőre üresen, de 2015 őszétől számos innovátor fog itt dolgozni.

2015. szeptember-októberre egy tudományos és üzleti szereplők részvételével megtartandó szimpózium megszervezését tervezzük, amely főtémája a hazai innovációs értéklánc feltérképezése, a főbb szereplők (stake holder-ek) detektálása. Ekkor szeretnénk  mentori felkéréseinket megtenni, főbb támogató partnereinket akvirálni, hogy megvalósíthassuk fő célunkat:

egy új ipar- és innováció fejlesztési paradigma beindítását, amely az innovációs termékek értékláncának hazai fejlesztését indukálja.

Advertisements

Egyelőre nem fogadunk hozzászólásokat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s