Küldetésünk

Wigner Jenő és tudós társai példája mutatja, hogy a magyar tudósok, innovátorok, fejlesztők képesek nemzetközileg forradalminak számító innovációs termékeket létrehozni. Elméletünk, hogy ezeket azonban csak megfelelő ipari környezetbe ágyazva ún. innovációs értékláncban megvalósítva lehet piacosítani. A magyar tudósok alkotói szellemiségére alapozva állítottuk össze küldetésünket, amely elemei a következőek:

 

1 – A KÖZÖS GONDOLKOZÁS PARADIGMÁJA

Önmagában egy feltaláló, vagy ötletgazda a terveket el tudja elkészíteni. Az egyetemi kutatók, lelkes hallgatók és a belőlük verbuválódó alkotói csapatok képesek prototipizálni, de nem tudják felmérni az adott innováció piaci potenciálját és lehetőségeit. A kisvállalkozások és középvállalkozások sikerrel vezényelhetik le a komolyabb piacra lépést, és realizálhatják az implementatív irányokat. A multinacionális vállalkozások, befektetők pedig képesek támogatni, megvalósításhoz segíteni a nemzetközi piacra lépés vízióját.

A kép DELFT-ben (NL) készült, a YES! egyetemi inkubátorban. (A szerző felvételei.)
A kép DELFT-ben (NL) készült, a YES! egyetemi inkubátorban. (A szerző felvételei.)

Így – elméletünk szerint – a jövőbeli gyártóknak, ötletembereknek és innovátoroknak már az innovációs termékek születésénél együtt kell gondolkodniuk ahhoz, hogy ez az iparfejlesztési értéklánc létrejöhessen és a piacon testet öltsön a különböző méretű szereplők ipari együttműködése révén.

 

2 – A PIACOSÍTÁSI, MINT INNOVÁCIÓS PARADIGMA

A Wigner Jenő Iparfejlesztési Program ezt az együttgondolkodást, alkotást, közös fejlesztést stimulálja és ösztönzi, olyan módon, hogy a különböző ipari szektorokban működő szereplőket egy-egy közös projekt erejéig összeszervezi, munkájukat támogatja, abból a célból, hogy a közösen megalkotott innovációs produktumokat valamely piaci szereplő hasznosítsa, piacra vezesse. A program a piacra lépéshez szükséges forrásokat felkutatja és előteremti, biztosítja a programban résztvevők számára és a piac további szereplőinek. Mindezzel lehetővé téve a közös hasznosítás lehetőségét. (A program nem végezhet hasznosítást, csak stimulálhatja és támogathatja azt.)

A közös alkotás tehát nem önmagát szolgáló folyamatként, nem is K+F eszközrendszerként képzelendő el, hanem minden esetben a piacosítást szolgáló üzleti folyamatként. Eredményei mérhetőek a piacra lépő innovációk, a nemzetközi piacon sikerrel szereplő innovációk, vagy akár program alkotói folyamata révén születő szellemi szabadalmi jogok, prototípusok, technológiai megoldások és egyéb ipari know-how-k formájában.

A delfti egyetemi inkubátor bejáratánál kiállított, saját prototipusok. (A szerző felvételei)
A delfti egyetemi inkubátor bejáratánál kiállított, saját prototipusok. (A szerző felvételei)

 

3 – NEMZETKÖZI POTENCIÁLLAL BÍRÓ ÉS KOORDINÁLT TECHNOLÓGIA TRANSZFER

A közös együtt gondolkozáshoz kapcsolódó tech-transzfer modelleket, jogi hátteret (licenc-kezelés) és gyakorlat a nemzetközi gyakorlatból tervezi implementálni.  Ennek forrásául az Imperial College OTL-modellje és mintája szolgál (Office for Technology Licencing).

Az Imperial College bejárata London központi részén. (A szerző felvétele)
Az Imperial College bejárata London központi részén. (A szerző felvétele)

A kapcsolódó technológia transzfer modell alapján az egyes innovátorok szellemi szabadalmi, jogi védettségét biztosítjuk, a nemzetközi gyakorlatban bevált jogi módszertan alapján. Ez támogatja, hogy a programban születő, akár közös alkotásból kinövő innovációs termékek későbbi hasznosítása minden innovációs folyamatban szereplő résztvevő számára kielégítő, és hasznot hajtó legyen. Így hatékonyabbá tesszük a piaci bevitelt, és ahhoz szükséges finanszírozási lábak (pl. kockázati tőke) bevonásának lehetőségét.

 

Advertisements

Egyelőre nem fogadunk hozzászólásokat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s